poniedziałek, 21 stycznia 2013

Dieta o niskim IG

Dziś poruszę temat bardziej poważny ale coraz częściej obecny w naszym życiu, a mianowicie kilka słów o indeksie glikemicznym, hiperglikemii oraz o diecie jaką należy zastosować.


IG jest to indeks glikemiczny, spis produktów żywnościowych, uszeregowany według tego jak szybko po ich spożyciu rośnie stężenie glukozy we krwi. Im wyższy poziom IG danego produktu tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Duże stężenie cukru we krwi powoduje zbyt dużą produkcję insuliny przez trzustkę. Poziom cukru ulega wtedy zbyt gwałtownemu obniżeniu, do poziomu większego niż wyjściowy na co źle reaguje organizm, jest to tak zwana hipoglikemia.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym przeznaczona  jest przede wszystkim dla osób u których stwierdzono hipoglikemię czyli niedocukrzenie. Niskie IG powoduje powolny i niewielki wzrost poziomu cukru we krwi, co powoduje równie powolny wyrzut insuliny.

Wyróżnione są trzy zakresy wartości IG:

Niski Indeks Glikemiczny ---> 55 i niżej
Średni Indeks Glikemiczny ---> 56- 69
Wysoki Indeks Glikemiczny ---> 70 i wyżej

Oto parę przykładowych produktów dozwolonych w tej diecie:

produkt IG

Biszkopt 46
Brzoskwinie 29
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Budyń 43
Cebula 15
Chleb pumpernikiel 40
Czekolada biała 44
Czekolada gorzka 22
Czekolada mleczna 49
Czereśnie 22
Czosnek 15
Fasola biała, ugotowana 33
Fasola czarna 30
Fasola płaskostrąkowa 46
Fasolka szparagowa zielona 15
Figi suszone 35
Fruktoza 20
Grejpfrut 25
Groch gotowany 22
Groszek zielony 45
Gruszki 42
Jabłka 38
Jabłka suszone 29
Jogurt owocowy 36
Jogurt 0% tłuszczu 27
Jogurt czysty bez cukru 15
Jogurt naturalny 36
Kasza gryczana ugotowana 54
Kiełki fasoli Mung 25
Knedle ziemniaczane 52
Kukurydza słodka 53
Kukurydza z puszki 55
Laktoza 46
Mango 55
Marchewka świeża 30
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Nutella 33
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Otręby owsiane 55
Pomarańcza 44
pieczarki 10
Pomidory 15
Ryba 38
Sałata 10
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Soczewica z puszki 44
Soczewica zielona gotowana 30
Soja 14
Soja z puszki 18
Sok ananasowy 46
Sok grejfrutowy 48
Sok jabłkowy 40
Sok pomarańczowy 52
Sok pomidorowy bez cukru 38
Sok z marchwi świeży 43
Śliwki 30
Truskawki 40
Winogrona 46
Wiśnie 25
Ziarna całe pszenicy 41
Ziarna całe żyta 34
Ziarno jęczmienia 25
Oto kilka najważniejszych "przykazań" przy stosowaniu diety:
  1. Najważniejszą zasadą jest odrzucenie wszelkiego rodzaju słodyczy: ciastek, czekolad, batonów i innych smakołyków. Wiem, jest to bolesne i dosyć ciężkie do zrealizowania (szczególnie u osób uzależnionych) ale możliwe. To tak jak z nałogiem, trzeba znaleźć w sobie "siłę lwa" i nie cackać się tylko rzucić to raz w cholerę.
  2. Należy również pamiętać o obróbce termicznej, gdyż niektóre produkty po na przykład ugotowaniu mają podwyższone IG co źle wpływa na reakcję organizmu. Przykładowo surowa marchewka ma indeks 30, a po ugotowaniu wzrasta do aż 85. 
  3. Posiłki należy spożywać regularnie, a najlepiej 5-6 razy dziennie, wiadomo w odpowiedniej ilości. 
  4. Ważnym czynnikiem jest również sposób przygotowywania posiłków w diecie o niskim IG. Najbardziej wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie lub ewentualnie grillowanie. 
  5. Aby dieta zbyt szybko się nie znudziła należy pamiętać o urozmaiceniu swoich posiłków i szukaniu ciekawych przepisów, na przykład w internecie ;)

Plusy stosowania diety o niskim IG:
  • zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych,
  • spadek wagi,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz