IG jest to indeks glikemiczny, spis produktów żywnościowych, uszeregowany według tego jak szybko po ich spożyciu rośnie stężenie glukozy we krwi. Im wyższy poziom IG danego produktu tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Duże stężenie cukru we krwi powoduje zbyt dużą produkcję insuliny przez trzustkę. Poziom cukru ulega wtedy zbyt gwałtownemu obniżeniu, do poziomu większego niż wyjściowy na co źle reaguje organizm, jest to tak zwana hipoglikemia.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym przeznaczona jest przede wszystkim dla osób u których stwierdzono hipoglikemię czyli niedocukrzenie. Niskie IG powoduje powolny i niewielki wzrost poziomu cukru we krwi, co powoduje równie powolny wyrzut insuliny.
Wyróżnione są trzy zakresy wartości IG:
Niski Indeks Glikemiczny ---> 55 i niżej
Średni Indeks Glikemiczny ---> 56- 69
Wysoki Indeks Glikemiczny ---> 70 i wyżej
Oto parę przykładowych produktów dozwolonych w tej diecie:
produkt | IG |
Biszkopt | 46 |
Brzoskwinie | 29 |
Brzoskwinie z puszki w syropie | 52 |
Budyń | 43 |
Cebula | 15 |
Chleb pumpernikiel | 40 |
Czekolada biała | 44 |
Czekolada gorzka | 22 |
Czekolada mleczna | 49 |
Czereśnie | 22 |
Czosnek | 15 |
Fasola biała, ugotowana | 33 |
Fasola czarna | 30 |
Fasola płaskostrąkowa | 46 |
Fasolka szparagowa zielona | 15 |
Figi suszone | 35 |
Fruktoza | 20 |
Grejpfrut | 25 |
Groch gotowany | 22 |
Groszek zielony | 45 |
Gruszki | 42 |
Jabłka | 38 |
Jabłka suszone | 29 |
Jogurt owocowy | 36 |
Jogurt 0% tłuszczu | 27 |
Jogurt czysty bez cukru | 15 |
Jogurt naturalny | 36 |
Kasza gryczana ugotowana | 54 |
Kiełki fasoli Mung | 25 |
Knedle ziemniaczane | 52 |
Kukurydza słodka | 53 |
Kukurydza z puszki | 55 |
Laktoza | 46 |
Mango | 55 |
Marchewka świeża | 30 |
Mleko odtłuszczone | 32 |
Mleko pełne 3% tłuszczu | 27 |
Mleko zsiadłe | 32 |
Morele suszone | 30 |
Morele świeże | 15 |
Nutella | 33 |
Orzechy | 22 |
Orzeszki ziemne, solone, prażone | 14 |
Otręby owsiane | 55 |
Pomarańcza | 44 |
pieczarki | 10 |
Pomidory | 15 |
Ryba | 38 |
Sałata | 10 |
Ryż brązowy (naturalny) gotowany | 55 |
Soczewica z puszki | 44 |
Soczewica zielona gotowana | 30 |
Soja | 14 |
Soja z puszki | 18 |
Sok ananasowy | 46 |
Sok grejfrutowy | 48 |
Sok jabłkowy | 40 |
Sok pomarańczowy | 52 |
Sok pomidorowy bez cukru | 38 |
Sok z marchwi świeży | 43 |
Śliwki | 30 |
Truskawki | 40 |
Winogrona | 46 |
Wiśnie | 25 |
Ziarna całe pszenicy | 41 |
Ziarna całe żyta | 34 |
Ziarno jęczmienia | 25 |
Oto kilka najważniejszych "przykazań" przy stosowaniu diety:
- Najważniejszą zasadą jest odrzucenie wszelkiego rodzaju słodyczy: ciastek, czekolad, batonów i innych smakołyków. Wiem, jest to bolesne i dosyć ciężkie do zrealizowania (szczególnie u osób uzależnionych) ale możliwe. To tak jak z nałogiem, trzeba znaleźć w sobie "siłę lwa" i nie cackać się tylko rzucić to raz w cholerę.
- Należy również pamiętać o obróbce termicznej, gdyż niektóre produkty po na przykład ugotowaniu mają podwyższone IG co źle wpływa na reakcję organizmu. Przykładowo surowa marchewka ma indeks 30, a po ugotowaniu wzrasta do aż 85.
- Posiłki należy spożywać regularnie, a najlepiej 5-6 razy dziennie, wiadomo w odpowiedniej ilości.
- Ważnym czynnikiem jest również sposób przygotowywania posiłków w diecie o niskim IG. Najbardziej wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie lub ewentualnie grillowanie.
- Aby dieta zbyt szybko się nie znudziła należy pamiętać o urozmaiceniu swoich posiłków i szukaniu ciekawych przepisów, na przykład w internecie ;)
Plusy stosowania diety o niskim IG:
- zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych,
- spadek wagi,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz